Idag firar EU 60 år. Den 25 mars 1957 undertecknades Romfördraget, som utgör fundamentet för EU-samarbetet. Sex länder undertecknade fördraget men genom åren har många fler anslutit sig och idag består unionen av 28 medlemsländer. Än så länge. Om några dagar lämnar Storbritannien in sitt formella önskemål om att lämna unionen. När Brexit genomförs kommer det givetvis att påverka EU.
Men EU kan ta sig igenom de utmaningarna.
Problemet idag är att EU misslyckats med att stå enat och hitta kompromissande lösningar. Nu gäller det för medlemsländerna att hitta en gemensam väg framåt. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker presenterade i början av mars en vitbok. Vitboken innehåller med fem möjliga scenarion för ett fortsatt samarbete. Dessa är ”Fortsätta som förut”, ”Enbart den inre marknaden”, ”De som vill ha mer gör mer”, ”Göra mindre men göra det effektivare”, ”Göra mycket mer tillsammans”.
Under 60årsdagen bjuder Italien in stats- och regeringscheferna för jubileumsmöte. Lite symboliskt hålls mötet i Rom, där allting började för 60 år sen. Här kommer Europeiska rådet lägga riktlinjer för hur ett fortsatt samarbete ska se ut.
Som federalist vill jag att vi väljer scenario fem. Jag vill att vi gör mycket mer tillsammans. Liberaler har en stolt tradition av att stötta EU. Vi tror på fri rörlighet, på nedmonteringar av handelshinder och på öppenhet.
Ofta målas EU upp som ett misslyckat projekt på väg utför. Den bilden stämmer inte, men utnyttjas av populister för att stimulera människors oro. Fakta får backa till förmån för populism. Det är enkelt att tro på EU i goda tider och desto svårare när det blåser. Ja, EU har problem idag och står inför utmaningar. Men samtidigt så fortsätter arbetet framåt inom de olika organen varje dag.
Exempelvis fick vi nyligen igenom frihandelsavtalet CETA mellan EU och Kanada. I dessa EU-kritiska dagar lyckades vi få igenom ett av de mest omfattande handelsavtalen av sitt slag genom tiderna. Förutom att det möjliggör och förenklar handel så skapar det också på sikt fler jobb.
Dessutom antog ett enat EU-parlament för några dagar sedan en ny förordning om så kallade konfliktmineraler, som kort förklarat bidrar till en förbättring av hållbar utveckling och motverkar kränkningar av mänskliga rättigheter världen över.
Även inom området flyktingpolitik pågår arbetet. Idag leder den liberala EU-parlamentarikern Cecilia Wikström arbetet för en ändring av Dublinförordnigen, som skulle göra om EU:s asylpolitik. Det nya förslaget förhandlas under året och har goda möjligheter till att faktiskt denna gång leda till att länder tar ett ansvar.
Allting är inte bara mörker och för att EU ska fungera bättre kan vi inte börja göra mindre. Medlemsinvånare måste börja se fördelarna med samarbetet. Utan EU försvinner mycket av det vi idag tar för givet. Att enkelt kunna arbeta, handla, flytta, studera och resa mellan EU-länderna. Utan EU får vi ett Europa med höga tullar, handelshinder och rörelsebegränsningar.
Populister vinner just nu mark runt om i världen. Det kan skada EU hårt. Eller så kan Trump, Brexit, Le Pen och övriga parter av den populistiska vågen istället komma att göra att en ny dimension av allvar tillförs diskussionen och att EU går stärkt ut. Som optimist hoppas jag på det sistnämnda och att EU därför under toppmötet i Rom väljer en linje som bygger på gemenskap och utveckling – inte avveckling.
Caroline Rhawi,
1:a vice ordförande LUF Storstockholm
Skribentfoto: Erika Apéll