Vad är ungas roll i politiken? Det är en viktig fråga att ställa sig, särskilt om man är aktiv i ett politiskt ungdomsförbund. Ska man läsa in sig på aktuella utredningar och remissvar, diskutera Hayek och Marx, eller bara fika och ha roligt? Självklart finns det delade meningar, och antagligen finns det inget ”rätt” svar. Det som däremot är säkert är att det finns många olika möjligheter för människor med olika intressen i LUF.
En sak man kan göra, som kanske är den mest stereotypa föreställningen om ett ungdomsförbund, är att ”utbilda” sig till att bli politiker. Och visst kan man det! Om målet är att bli politiker eller arbeta inom politiken, är LUF en fantastisk plats för att lära sig nya saker och träffa likasinnade. Man kan till exempel få förtroendeuppdrag och lära sig arbeta med den interna verksamheten, motionera på kongressen och träna på att argumentera för sina åsikter, eller träffa Liberalernas politiker och få möjligheten att grilla dem med frågor!
Ett annat exempel är LUF:s nya projekt, Plats för en ny generation. Projektet omfattar fyra arbetsgrupper som har som mål att ta fram policyförslag inom olika politikområden för att förbättra ungas möjligheter i Sverige. Det är ett typexempel på en chans att få lära sig om det politiska arbetet i praktiken.
Men man behöver inte bli ”riktig” vuxenpolitiker för att göra skillnad. Det finns många sätt att påverka politiken som ung. Inom LUF kan medlemmar utnyttja sociala medier för opinionsbildning eller skriva på Radikalt Forum. Är vi unga tillräckligt högljudda måste de äldre lyssna. Det är avgörande. Enligt SCB är medelåldern för riksdagens ledamöter 49 år, och bland alla röstberättigade utgör de som är 30 år och yngre endast cirka 15 % av befolkningen. Jag försöker inte säga att det borde sitta 18-åringar i riksdagen eller att alla borde få rösta, men det finns en stor risk att ungas perspektiv blir försummade i dagens politiska landskap – särskilt i frågor som rör skolan, bostadspolitiken och andra områden där unga påverkas mycket.
Engagemang i LUF behöver inte heller handla om att förändra världen eller bli karriärpolitiker. Precis som med det mesta i livet är det viktigt att ha kul. Kanske är det inte så viktigt att läsa på om nya regler för avdragsrätten om det inte intresserar dig. Det finns dessutom något ironiskt i att försöka förändra politiken för att andra ska få det bättre, om man själv inte mår bra av sitt engagemang. Nietzsche sa det bäst: ”En dag utan dans är en förlorad dag.”
Avslutningsvis finns det mycket man kan göra inom LUF – och andra ungdomsförbund för den delen! De erbjuder fantastiska möjligheter för människor med olika ambitioner och åsikter att förkovra sig, göra skillnad och ha roligt. Så ta vara på de chanser som dyker upp och håll koll i de till synes oändliga Facebookgrupperna och eventflödena. För oavsett vem du är, finns där någonting just för dig! Det kan jag lova.
Mattias Henning, skribent