- Nathalies stora DS-utfrågning
- Emil Rapps 39 årsmöten – tier-list
- USA inifrån – Högerextremismens frammarsch gör mig tveksam inför ett federalt Europa
- Det är dags att utarma medelklassen
- Melkers boktips: Dag Hammarskjöld – en LUF:are?
Melker Nordström är skribent på Radikalt Forum och en läsare av rang. I artikelserien ”Melkers boktips” får vi ta del av hans bästa bokrekommendationer.
Med dagens hopplösa samhällsklimat, där det bara ser ut som om döden väntar, finns det alltid en anledning till att se ljuset. Mitt ljus är böcker, och boken om en av historiens stora mysterier heter Operation Morthor: The Death of Dag Hammarskjöld and the Last Great Mystery of the Cold War. Boken är skriven av Ravi Somaiya och gavs ut 2021.
Det är omöjligt att förstå krisen som kostade Hammarskjöld sitt liv utan att titta tillbaka flera 100 år. Det gör denna bok riktigt bra. En bra och inte alltför lång förklaring till hur Kongo skrev på förfärliga kontrakt som gav grunden till kolonihaveriet som man var desperat för att lämna. Det som för denna historia samman är alla olika perspektiv som ges. Allt ifrån en spion från Storbritannien till Katangas självutnämnda president Tshombe. Alla hörn i den diplomatiska världen berörs i bokens kapitel. Amerikanska presidenter och Hammarskjölds egna apa Mr Greenback. Apan Mr Greenback är en stark symbol för bokens litterära fokus. Oavsett hur liten eller stor detalj så finns det i boken och får troligen sitt helt egna kapitel.
Hammarskjöld är en stor del av boken, det är däremot inte en del som berättas mekaniskt eller icke kreativt. När boken först introducerar Hammarskjöld så är det en hel historia om hans bakgrund, hans tidiga liv och hans fars (Hjalmar Hammarskjöld, statsminister 1914-1917) märken på hans liv. Med den extra biten av historia blir det både så mycket enklare, men också roligare att se just varför hans liv blev som det blev. Varför han blev tillfrågad 1953 att bli FN:s generalsekreterare när han på den tiden jobbade som opolitiskt statsråd. Varför han gjorde de val som han gjorde. Det blir utan att det egentligen visas, en analys av en man som få personer verkligen kände. Samtidigt så beskrivs Hammarskjöld som medlem av svenska akademin, som FN:s generalsekreterare och som en aktiv försvarare av friheten. Sen så tar mannens historia slut den 18:e september 1961. Boken berättar om detta och spinner vidare på konsekvenser och slutskeden i olika trådar. Men allt förblir ett mysterium.
Denna bok var ett otroligt porträtt av händelsen som kostade Dag livet. Det som genomsyrar hela boken och hela Dags historia är ett kall för att kämpa för frihet. Inget val som Dag någonsin gjorde var själviskt. Allt han gjorde, gjorde han för varje individs rätt till liv och frihet. Det som drev den mannen som var Dag Hammarskjöld framåt var ett kall för frihet och fred. Det är just därför som jag vet att Dag Hammarskjöld idag hade varit en stolt medlem av det liberala ungdomsförbundet.
Läs boken, tack.
Melker Nordström, skribent