På lördag är det dags för årets höjdpunkt, LUF Storstockholms årsmöte. Inför årsmötet har jag, Nathalie Dalnor, valt att intervjua alla kandidater till distriktsstyrelsen som har velat medverka i intervjun. Jag ser det som oerhört viktigt att få lära känna kandidaterna, då det skapar en uppfattning för oss, väljarna om vilka vi tycker ska sitta i distriktsstyrelsen och representera oss i LUF Storstockholm på skoldebatter, bokbord, möten med liberalerna och mycket mer. Alla kandidater har fått samma frågor: sex längre och fem kortare.
Vad kommer du att bidra med till LUF Storstockholms Distriktsstyrelse?
Emil Rapp
(Kandiderar till ordförande, nominerad av valberedningen)
Mitt främsta mål är att aktivera fler medlemmar och att förbereda distriktet inför valåret. Under detta år börjar valkampanjen, alla processer för att sätta listor och så mycket annat. Allt det kommande året handlar om att göra oss redo, och jag tror att min långa erfarenhet av olika val och styrelsearbeten kommer ge distriktet bästa möjliga förutsättningar.
Saga Nilsson
(Kandiderar till första vice ordförande, nominerad av valberedningen)
Jag kommer att bidra med en tydlig och strategisk vision för hur LUF kan fortsätta växa och nå ut till fler ungdomar, särskilt de som delar våra värderingar kring individuell frihet och marknadsekonomi. Detta ska ske framförallt via kampanjer samtidigt som jag stöttar gamla medlemmar i deras arbete och utveckling.
Då majoriteten av styrelsen kommer att vara nya kommer en bildning behöva ske, vilket är av stor vikt inför valet som närmar sig. Transparens inom styrelsen är avgörande för att skapa förtroende bland medlemmarna.
En av de viktigaste uppgifterna för att smida långsiktiga planer för hur LUF kan påverka liberalerna ideologiskt och politiskt. Det innebär att identifiera de sakfrågor där vi kan göra stor skillnad, exempelvis inom utbildning, valfrihetsreformer och integritet och arbeta strategiskt för att föra fram dessa. Vi ska vara en progressiv och pådrivande kraft som får Liberalerna att utvecklas i rätt riktning som stärker både partiet och de liberala ideerna.
Slutligen vill jag bidra till en sammanhållen och engagerad styrelse. Genom att arbeta tillsammans med tydliga mål och strukturer skapar vi förutsättningar för långsiktig framgång. Vårt arbete i styrelsen handlar inte bara om att skapa förändring här och nu, utan också om att bygga en organisation som är redo för att möta framtiden med kraft och framtidstro.
Alma Zarenoe
(Kandiderar till andra vice ordförande, nominerad av valberedningen)
För mig är det otroligt viktigt att varje medlem känner sig hörd, oavsett om det handlar om åsikt eller personliga bekymmer. Jag vill se till att varje enskild medlem känner att de kan komma till oss i distriktsstyrelsen och prata i vilket fall som helst, litet eller stort.
Du som medlem ska alltid känna att du kan prata med oss i distriktsstyrelsen, och det är viktigt då så många ungdomar känner sig isolerade och utan någon att prata med. Det är viktigt att ha en tredje plats utanför skolan, jobbet eller hemmet där du kan vila, träffa vänner och skaffa nya vänner. Och LUF ska absolut vara en sådan plats.
Det är även viktigt för mig att vi förbereder oss för valet 2026, en strid som vi måste vara förberedda att ta. Det är viktigt att vi är förberedda, vassa inom våra frågor och redo för så mycket kampanjande. Därför är det viktigt att vi planerar inför valet.
Mattias Henning
(Kandiderar till ledamot, nominerad av valberedningen)
Framförallt kommer jag att göra så att alla medlemmar får en lika bra start i LUF som jag fick. En sak jag tror mycket på är att ha olika event och gärna fler utbildningsmoment. Exempelvis hade jag startat en bokklubb om intresset finns.
Vi behöver även fler medlemmar, som tur tycker jag att det är väldigt kul att värva och jag hade bidragit till att distriktet fortsätter att växa.
Alice Folin
(Kandiderar till ledamot, nominerad av valberedningen)
Jag hoppas på att kunna bidra med samma trygghet som föregående distriktsstyrelser har gett mig och att jobba för att få ett mer jämställt LUF Storstockholm. Min tanke är att först och främst försöka få fler tjejer som vi har värvat att bli aktiva. Det kan nog vara en bra start på komplicerat arbete, sen vill jag såklart bidra med fler roliga event.
Hannah Tiedman
(Kandiderar till ledamot, ej nominerad av valberedningen)
Jag tror att jag kommer att bidra med en trygg punkt som medlemmar förhoppningsvis vågar komma till med frågor och funderingar samt eventuella problem. Jag kommer även att bidra med mycket energi och handlingskraft men också många bra och roliga ideer för framtida event.
Vad skulle du säga är din ideologiska beteckning?
Emil Rapp
Jag brukar bara säga liberal, står långt till höger ekonomiskt och är väldigt frihetlig på sociala och kulturella frågor.
Saga Nilsson
Nyliberal: Jag tror starkt på individens frihet, minimal statlig inblandning och marknadsekonomi som verktyg för att skapa välstånd och innovation.
Socialliberal: Jag ser vikten av att ha en viss grundtrygghet i samhället där staten fungerar som en garant för utbildning, sjukvård och rättvisa spelregler. Jag anser att en blandning av dessa två perspektiv skapar ett dynamiskt och hållbart samhälle där människor både kan växa själva och få stöd när det behövs.
Alma Zarenoe
Jag skulle beskriva mig själv som socialliberal eftersom att jag tror på individens frihet att forma sitt eget liv men också på att samhället bär ett ansvar att ge alla lika möjligheter. Friheten att fatta sina egna beslut och sträva efter sina mål är grundläggande. Men jag tror också att friheten blir mer meningsfull när alla har tillgång till grundläggande resurser såsom utbildning och sjukvård. För mig handlar det om att bygga ett samhälle där individens frihet och ansvar går hand i hand med solidaritet och omtanke för andra.
Mattias Henning
Liberal, men mer nyliberal än socialliberal.
Alice Folin
Jag skulle kalla mig själv för socialliberal även om många i förbundet enbart kallar mig för socialist.
Hannah Tiedman
Jag skulle säga att jag är socialliberal.
Vilka är dina topp 3 partier i Sverige?
Emil Rapp
Liberalerna, Moderaterna och Centerpartiet
Saga Nilsson
Liberalerna och Moderaterna.
Alma Zarenoe
Liberalerna, Centerpartiet och Socialdemokraterna.
Mattias Henning
Liberalerna, Moderaterna och Centerpartiet.
Alice Folin
Liberalerna, Centerpartiet, och väldigt tveksamt, Moderaterna.
Hannah Tiedman
Liberalerna, Centerpartiet och Moderaterna
Vad tycker du om friskolor?
Emil Rapp
Friskolor är toppen när de funkar som de ska, vilket gäller kommunala skolor också. Valfrihet till sin önskade skola och valfrihet från sin oönskade skola hade inte varit möjligt utan friskolor.
Saga Nilsson
Jag anser att friskolor är en viktig del av valfriheten i samhället. De ger eleven och föräldrar möjlighet att välja en utbildning som passar deras behov och värderingar vilket ökar konkurrensen och förbättrar kvaliteten i utbildningen. Det är dock avgörande att friskolor håller en hög standard och att offentliga medel används effektivt. Transparens i ekonomi och pedagogik är nödvändig för att bibehålla allmänhetens förtroende.
Alma Zarenoe
Föräldrar och vårdnadshavare ska kunna lita på att friskolor sätter elevernas kunskaper före ägarnas vinster. Därför anser jag att ägarprövning ska förstärkas för ägare och förvaltare för att enbart seriösa och långsiktiga ägare som kan visa på goda förutsättningar ska få bedriva en utbildning där hög kvalitet ska godkännas.
Mattias Henning
Jag gillar dem. Jag tror mycket på valfrihet och företagsamhet i välfärden. Tillsynen och regelverken kring dem måste däremot bli hårdare. Därtill behövs mer nationella prov för att säkerställa att kunskapsnivån de lär ut är godtagbar.
Alice Folin
Jag är inte nödvändigtvis emot friskolor, men systemet vi har idag fungerar inte som det ska. Jag tycker absolut att friskolor ska få finnas men vi måste bearbeta systemet och få fram ett system som fungerar bra.
Hannah Tiedman
Jag är för friskolor eftersom det skapar en mångfald av utbildningsalternativ vilket ger fler valmöjligheter till både föräldrar och elever angående skolor som passar specifika behov och intressen.
Vad tycker du är det allra bästa med att engagera sig politiskt i LUF?
Emil Rapp
Allt kul man får lära sig och alla personer man får träffa. Jag hade nog aldrig hört om Nozick eller Rawls, lärt mig hur EU faktiskt funkar eller träffat min sambo om det inte vore för LUF!
Saga Nilsson
Genom LUF får man möjlighet att påverka både ungdomar och det politiska samhället i en mer liberal riktning. Att engagera sig innebär en personlig utveckling genom debatter, idéutbyte och samarbete med likasinnade. Det bästa är att få vara del av en organisation som aktivt kämpar för frihet, valfrihet och individens rättigheter samtidigt som man inspirerar andra att göra detsamma.
Alma Zarenoe
Att engagera mig i LUF politiskt har hjälpt mig att utveckla mina politiska åsikter, min argumentationsförmåga och även på ett personligt plan. När jag kollar tillbaka på personen jag var innan jag blev medlem i LUF kan jag se att jag har blivit en mer självsäker, frispråkig och stark person.
Mattias Henning
Man lär sig väldigt mycket och träffar många roliga människor.
Alice Folin
Alla spännande saker man lär sig som man aldrig skulle ha lärt sig om annars. Men också alla fantastiska relationer man får.
Hannah Tiedman
Jag tycker att det allra bästa med att engagera sig politiskt i LUF är allt man lär sig och alla fantastiska människor man får träffa.
Vem är din politiska förebild och varför?
Emil Rapp
Jag brukar inte hänga upp mig på personer, de kan tycka något dumt i vissa frågor, komma ut som galningar eller otrevliga på något annat sätt. Jag gillar mer att välja ut delar för att inspireras. Om jag måste välja en nu levande och en avliden blir det Colorados demokratiska guvernör Jared Polis och Barbro Westerholm.
Saga Nilsson
Milton Friedman, som en av de meat inflytelserika nyliberala ekonomerna visar han med sina ideer att marknadsekonomin inte enbart är effektivt utan också etiskt rätt då den sätter individens frihet främst.
Margaret Thatcher: För hennes förmåga att genomföra tuffa reformer och stå upp för marknadsekonomi och individens rättigheter trots hårt motstånd.
Alma Zarenoe
Birgitta Ohlsson, jag har länge sett upp till henne på politisk men också på personlig nivå. Hennes bok Duktig flickas revansch hjälpte mig att inse att de egenskaper jag bär som samhället och jag själv såg som negativt faktiskt är otroligt bra. Min strävsamhet och höga förväntningar på mig själv behöver inte vara en börda utan det är vad som kommer hjälpa mig med mina drömmar i livet. Både hennes bok och hennes sommarprat har lagt ett avtryck hos mig och gett mig extra motivation. Såklart ska jag som kvinna kunna få allt i livet och ingen ska stå i vägen för mina drömmar.
När vi lever i en värld fylld av obehag, konflikt och orättvisor är det viktigt att inte glömma att du ska kunna få allt livet har att ge, inte tvingas ha lägre ambitioner och tillåta dig själv ha samma drömmar som alla andra!
Mattias Henning
Jag har ingen bestående, men det finns många politiker jag tycker är bra. Jan Björklund tyckte att jag var bra på att debattera och få fram sin politik. Kollar man istället på politisk påverkan hade det varit Johan August Gripenstedt eller Anne Wibble. De känner jag ingen vidare anknytning till dock.
Alice Folin
Birgitta Ohlsson. Simpelt för att hon är en socialliberal och feministisk ikon! Hon är smart, cool och kritiserar när saker går fel.
Hannah Tiedman
Min politiska förebild är Jan Jönsson, eftersom han länge arbetat med frågor som handlar om social rättvisa, mänskliga rättigheter och frihet. Jag beundrar hans arbete för att bekämpa diskriminering samt att stärka jämställdhet.
Euro i Sverige - Ja eller nej?
Emil Rapp: Ja
Saga Nilsson: Ja
Alma Zarenoe: Ja
Mattias Henning: Ja
Alice Folin: Ja
Hannah Tiedman: Ja
Ordningsbetyg?
Emil Rapp: Nej
Saga Nilsson: Ja
Alma Zarenoe: Nej
Mattias Henning: Nej, men jag har inget problem om det skulle ha utformats på rätt sätt.
Alice Folin: Nja
Hannah Tiedman: Nej
Juridisk abort?
Emil Rapp: Nej
Saga Nilsson: Nej
Alma Zarenoe: Nej
Mattias Henning: Nej
Alice Folin: Nej
Hannah Tiedman: Ja
Vegonorm?
Emil Rapp: Ja
Saga Nilsson: Nej
Alma Zarenoe: Nej
Mattias Henning: Ja
Alice Folin: NEJ!
Hannah Tiedman: Nej
Event eller kampanj?
Emil Rapp: Jag är nog bättre på att hålla ett event än att ordna kampanj, men en kampanj känns alltid bra.
Saga Nilsson: Kampanj
Alma Zarenoe: Event
Mattias Henning: Event, de är oftast bekvämare. Kampanjer är mer krävande men väldigt belönande.
Alice Folin: Svårt – i valrörelse väljer jag kampanj, och i icke valrörelse väljer jag event.
Hannah Tiedman: Kampanj
Nathalie Dalnor, skribent