En folkomröstning om landets framtid med EU. Upplyft av det stora partiet på höger sida med påtryckningar av ett litet parti längre högerut. Ett högre valdeltagande än vanliga valen till parlamenten. Ett resultat som slutar 48/52, med Europa som den största förloraren. Det låter som Brexitomröstningen, men handlar om Norges andra folkomröstning om ett EU-medlemsskap. Varför hamnade de där, var är de nu och hur ska de bli medlemmar på sikt?
1999 kallade Sveriges dåvarande näringsminister Björn Rosengren (S) Norge för “den sista sovjetstaten”. Trots skämtet ligger det mycket sanning i det. Det var en valfråga i senaste valet huruvida butiker skulle ha söndagsöppet, vilket var kontroversiellt hos många. Något annat som Norge har gemensamt med Sovjetunion är som sagt deras brist på medlemskap i EU. Man är rädd för sitt fiske, att EU är för mycket marknadsekonomiska, och hur nära band med USA unionen har.
Men hur står det egentligen till nu? I den senaste stora opinionsundersökningen från i mars var resultatet 52% nej, 27% ja och 21% hade avstått. Det allmänna stödet för EU, dock inte medlemskap ligger dock högre än någonsin efter Rysslands invasion av Ukraina förra året. Partierna som starkast förespråkar EU-medlemskap är Venstre (Liberalernas systerparti) och Høyre (Moderaternas dito), som bägge starkt lyfter vikten av internationellt samarbete. Bland de andra partierna ser det lite sämre ut, med ett neutralt “tja” från Arbeiderpartiet, och någorlunda framsteg hos Miljøpartiet som gått från “nej” till “utreda” på ganska kort tid.
Som avslutning har jag arbetat fram en liten pedagogisk modell för när Norge kommer att bli EU-medlemmar. Spara ner den och ha den lättillgänglig de kommande åren, så är det lätt att följa händelseutvecklingen och de politiska besluten.
- 1994: Norges nej till EU i folkomröstningen är svagare än 1972 ✓
- 2001: Norge går med i Schengen ✓
- 2016: Norge varnar Storbritannien för konsekvenserna av Brexit ✓
- 2023: Miljøpartiet svänger i EU-frågan ✓
- 2023: Høyre största parti för första gången på 100 år ✓
- 2023/2024: En majoritet av norska folket blir för ett medlemskap (vi befinner oss här nu)
- 2024: Arbeiderpartiet går från tja till ja!
- 2025: Majoritet för EU i Stortinget efter valet
- 2026: Norge förhandlar om EU-medlemskap
- 2027: Norge medlemmar i EU på rekordtid!
Emil Rapp, distriktsstyrelseledamot