- LUF – En plats för alla
- Klimatmål på spel
- Recension: Alla tiders LUF kommer en dag att vara våra tiders LUF
- Årets uppmaning – Utgå ifrån att din motståndare vill väl
Med 90-årsjubiléet för LUF kommer en extra present: Boken Alla tiders LUF, som släpps var 20:e år och redovisar vårt förbunds historia de senaste 20 åren.
Årets utgåva var en väldigt härlig läsning. Omslaget och layouten är klart uppgraderade från den förra och visar tydligt att vi är det liberala ungdomsförbundet. Boken är indelad i följande delar:
- Historia
- 2006-2010
- 2010-2014
- 2014-2018
- 2018-2022
- 2022-2024
Historia
Avsnittet “Historia” berättar om hur vi bildades och vår historia fram till 2006. Även om det finns många små detaljer jag själv skulle vilja lägga till är det en väldigt omfattande och bra sammanfattning av våra år. Det jag tycker mycket om är att avsnittet inte bara börjar 1934, det rör sig ännu längre bakåt och visar de riktiga grunderna.
2006-2010
Runt 2006 känns spänningen av att för första gången på 12 år ha en chans till en borgerlig regering. Att samhörigheten mellan LUF, CUF, KDU och MUF skrivs om var jag inte beredd på, samtidgt som det var en välkommen överraskning.
Inför valet 2006 inträffade också ”dataskandalen”. I boken skrivs historien om det av en anonym ”Sigge Sigge”. En bra hommage till själva historien också. Men på grund av att författaren är anonym, förlorar texten en stor del av sin sammanhållning. Plötsligt är man där och plötsligt någon annanstans samt att vissa delar är överblickande och andra djupgående. Oavsett är det en bra skildring av händelsen och här är grafiken ett stort plus.
Boken fortsätter med smått och gott. Flera texter visar både de stora men också de små händelserna som i sig har betydelse.
2010-2014
Här pratas det mycket om kriser. Medlemskriser och annat illa som pågick under den här tiden. Men Amelias text om Birgitta Ohlssons personvalskampanj ger mig ett stort hopp. Det är fantastiskt skrivet, samtidigt som man blir upprörd över att moderpartiet inte tog vara på Birgitta.
2014-2018
Medlemskris, medlemskris och medlemskris. Att förbundet haft medlemskris visas starkt i det första kapitlet. När distriktsordförande och förbundsstyrelsen samlats pratas det bara om att det inte finns nog med medlemmar. Man har pengar men få att lägga det på.
Och i detta kapitel beskrivs också det mycket unika med LUF. Vår nördighet och ideologiska stämpel i förbundet. Någonting som jag själv fortfarande känner igen och gillade mycket att läsa om.
2018-2022
Att vara mäktigast under 30 är ingen enkel sak och för Romina att föra LUF:s aktivism och debatt mot både rasistiska SD:are och klasskritiska sossar beskrivs i en av de troligen bästa texterna i boken. Med flödande text som aldrig blir tråkig berättas det om både nedgångar och uppgångar, men alltid en om återgiven känsla av hopp. Hela detta kapitel känns också i stort som en samling av små noveller som berättar om allt mellan himmel och jord. Efter att i 3 år fått höra om det mystiska Solnakollektivet var det en fröjd att läsa om det. Jag beklagar starkt att Viktor Karlsson en gång fick sova utanför i kylan.
2022-2024
Dessa texter är så otroligt fina. Berättelser om vänskap och att i allmänhet veta när det är dags att lämna över stafettpinnen, men också när det är dags att ta över samma stafettpinne. Dessutom är dessa texter väldigt mänskliga, det känns som att jag sitter och har en konversation med författaren. Det uppskattas väldigt mycket. Just berättelsen om Anton och Erik gör det till någonting som själv kan ge oss alla lite råd om hur världen och livet utfärdat sig.
Sen den sista. Att det är samma gamla frihetskamp. Det är vad alla dessa 3 böcker om vår historia har berättat sedan den första släpptes 1984.
Oavsett om man är engagerad 1984, 2006 eller precis har gått med, är det samma kamp för alla människors friheter och rättigheter.
Det är det som gör mig väldigt vemodig nu när jag skriver detta samt då, när jag läste det sista kapitlet. För att i framtiden kommer alla tiders LUF att vara våra tiders LUF.
Melker Nordström, Skribent
Ps: Ett stort tack till Carl Sträng som sprang runt på jubileumsfesten och fixade både boken och massor med signaturer till mig.