Det är ingen nyhet att stödet för EU är mycket högre bland politiskt aktiva än bland övriga medborgare. Det är heller inte konstigt. Många politiker struntar nämligen i att motivera varför EU är bra, och de låter bli att berätta när EU åstadkommer goda förändringar. Många av de friheter som att vi smidigt kan beställa hem grejer från Canada och många andra länder, har vi EU – och inte minst Sverige egen EU-kommissionär, Liberalen Cecilia Malmström, att tacka för.
Många politiker glömmer att berätta om EU:s positiva sidor – men vi liberaler ska inte höra till dem. Anti-europeiska vindar växer sig starka och anledningen kring att EU är så lätt att attackera är den utbredda okunskapen.
Var och en bör kunna de topp fem argumenten om varför EU är bra, och besvara de topp fem argumenten emot. Då kommer vi komma långt i arbetet för att försvara den frihet och fred som den Europeiska Unionen egentligen handlar om att skapa och bevara.
Topp 5 argument för EU
- EU minskar diskriminering
Det är det här som är EU:s tanke i grunden – du ska inte diskrimineras på grund av ditt medborgarskap. Oavsett om du är svensk, grek eller polack ska du ha samma rätt att handla, resa, jobba eller studera i ett annat land. Samma regler ska gälla för alla.
2. EU kan lösa problem som enskilda länder inte kan
Som Jan Björklund brukar säga: ensam är inte stark – ensam är bara ensam. Vissa problem, hur gärna vi än önskar att det var så, kan faktiskt inte lösas av lilla Sverige med sina tio miljoner invånare. Miljöproblem, migrationsutmaningar och garantin att mänskliga rättigheter efterföljs i Europa är större än vårt lilla land. Därför måste vi samarbeta i viktiga frågor.
3. EU skapar välstånd och nöjdhet
Det finns en övning man alltid brukar få göra när man är ny i LUF. Alla deltagare får till att börja med ett par små saker, exempelvis ett par godisar var. Övningen går ut på att byta godisar med de andra deltagarna. Resultatet slutar självklart alltid med att deltagarna är mer nöjda med sina nya godisar än med det de fick från början. Få funkar nämligen frihandel. Samtidigt som det ökar tillväxten gör det faktiskt att var och en i ekonomin blir nöjdare – annars hade bytena eller köpen inte gått igenom!
4. EU skapar fred på vår kontinent
Men det viktigaste argumentet för EU är att det skapar fred på vår kontinent. Vårt tidigare så krigsdrabbade Europa har sedan vi började samarbeta blivit en mycket härligare plats. Tack vare den ekonomiska integrationen och det ökade kulturella utbytet står vi mycket närmre resten av Europa. Det gör att man blir mer benägen att hjälpa varandra än att kriga med varandra om något går fel. Fred skapar frihet, och frihet – och därmed EU – är värt att bevara.
Topp fem motargument mot EU, och hur du bemöter dem
5. Det är dåligt att EU är överstatligt
Först och främst: är EU verkligen överstatligt? Varje medlemsstat äger ju rätten att lämna samarbetet och har frivilligt valt att gå med i det. Det är snarare en delegation av den egna makten, även om EU:s institutioner är
Och för det andra: vad är det som gör nationalstaten så mycket bättre? Nej, EU ska inte lagstifta om ALLT. Det ska inte lagstifta om sådant som det är bättre att medlemsstaterna gör själva. Men det finns många fördelar med en stark union.
- Utan kronan hade Sveriges ekonomi gått under i finanskrisen. Om vi går med nu så riskerar vi en ekonomi i kaos om en ny finanskris uppstår.
Nej. Nej. Nej. Kronans roll överdrivs gärna i finanskrissammanhang. Vet ni egentligen vilka vi borde tacka? Regeringen Reinfeldt och deras politik. Anledningen till att Sverige gick ut som ett av de starkaste EU-länderna ur finanskrisen var helt enkelt att Sverige hade en god ekonomi. Kan valutan påverka återhämningen från en finanskris? Ja, men den är långt ifrån avgörande. Se exempelvis på Finland vars ekonomi, trots euron, tog ungefär exakt samma smäll som Sveriges. Dessutom har många förändringar gjorts kring eurosamarbetet för att garantera en ökad stabilitet.
2. EU löser ju knappt några problem
Jo, EU löser såklart problem – men detta är en vanlig känsla. Man tycker exempelvis att EU:s insatser i migrationsfrågan varit otillräckliga. Det tycker jag med! EU är inte perfekt – precis som Sverige inte är det. För hur väl har egentligen Sverige löst migrationsfrågan?
Problemet är att EU ibland saknar muskler där det behövs. Brott mot mänskliga rättigheter i medlemsstaterna borde exempelvis bestraffas hårdare, polisen borde samarbeta mer, och systemen borde omformas så att det blir lättare att lösa problem som exempelvis migrationsfrågan. Men svaret är helt enkelt att EU borde utvecklas – inte avvecklas – för att lösa de problem vi står inför.
För EU skapar fred. Fred skapar frihet, och frihet är värt att bevara.
Saga Bowallius
Distriktsordförande LUF Storstockholm
Skribentfoto: Erika Apéll