Liv Näslund är LUF:s andre vice ordförande samt förbundets utbildningspolitiska talesperson.
En natt förra våren blev hon som i Aftonbladets rapportering kallas Saga våldtagen. Hennes pojkvän frågade flera gånger om hon tagit sin sömntablett. Till slut hämtade han en som hon svalde, för att sedan vakna upp till ett övergrepp. Han blev dömd, men fick fortsätta gå i samma skola som Saga eftersom det bara finns en kommunal gymnasieskola i kommunen. Efter att han ställt sig nära och stirrat på henne i matsalen klarar hon inte av att äta där längre. Saga har fått komplex PTSD, dissociativt syndrom och går i traumaterapi. Hennes våldtäktsman går fri i vad som ska vara samhällets viktigaste byggnad.
Skolan är inte fredad från patriarkatet. Men ibland låter det så. Eller som att feminismen har gått för långt och nu går ut över stackars killar. Socialdemokraterna har konstaterat att skolan har blivit en tjejskola och flera debattörer har hängt på. De vet vartåt det blåser.
Ungdomsbarrometern vittnar om att det är riktigt ute att vara feminist omkring ett decennium efter att ordet kuddflicka presenterades som nyord och Birgitta Ohlsson skrev sin bok “Duktiga flickors revansch”. Själv läste jag den i högstadiet och kände för första gången att någon förstod vad det är att år efter år falla offer för killar som skrämmer, stökar och stör i skolan.
I Ugglums skolas sandlåda blev jag och min bästa kompis knivhotade av en kille i parallellklassen. Vi gick i lågstadiet då. Att skolan låg i ett fint område hindrade inte killar från att några år senare kasta saxar som frisbees på mellanstadielektionerna. Och killen som precis hade slagit sönder ytterdörrens glasruta – han skulle förstås placeras mellan mig och min kompis så att det blev lugnare i klassrummet. Man fick inte så mycket gjort på såna lektioner. Mer tvingades man uträtta på högstadiet, när man förväntades bära allt ansvar i varenda grupparbete. Och grupparbete var det ju hela tiden.
Vi har haft Metoo och en decennielång skoldebatt om stök sedan dess, men ungefär noll har blivit bättre för duktiga flickor. I februari läste jag att utbildningsnämnden i Stockholms stad fick in nästan 600 anmälningar om sexuella kränkningar under föregående år – en ökning med 39 procent på ett år. En avhandling från Göteborgs universitet visar att nästan hälften av mellanstadieeleverna har utsatts för sexuella trakasserier. Och trots att fenomenet är välkänt behöver jag påminna om att skolan fortfarande producerar kuddflickor. Att det inte finns någon tjejskola, utan en skola där tjejer behöver dela korridor med sin våldtäktsman och kanske till och med skriva hans inlämningsuppgift.
Tjejer kan också stöka och förstöra. Killar kan också få se sin utbildning offrad för att de behöver agera kudde mellan stökiga klasskamrater. Men det är ovanligt, för allt ovan är ett jämställdhetsproblem.
Skolan är inte en fredad plats. Dels har vi normaliserat patriarkala beteenden som borde varit stendöda långt innan vår generation föddes, dels har politiska beslut skapat en situation där lärarna inte längre har en självklar auktoritet i klassrummet. I det auktoritetsvakuum som uppstår tar de stökiga killarna makten och gör skolgången till ett helvete för resten – även killarna.
Jag vet det, för jag har fått nog av vittnesmål nu. Som svar på sossarnas löjliga tjejskolepåstående lanserade LUF i höstas en feministisk skolkampanj. Ett av flygbladen pryds av frågan ”är du trött på störiga killar?”. Tjejer, och en del killar, flockas runt våra bokbord för att dela med sig av sina berättelser. Många är glada över att få känna sig sedda.
Det skär i mig att vi ska behöva plocka upp gamla uppenbara budskap när vi kampanjar, eftersom det är det yttersta beviset på att politiken står och stampar. Men det spelar ingen roll hur många gånger sossarna vänder kappan efter vinden. LUF kommer stå kvar och påtala att en riktigt bra skola ger alla elever möjligheter att ta sig dit de vill i livet. Varje tjej som går otrygg i korridoren, får sin rätt till kunskap offrad för att hålla nere stöket på lektionen eller får skriva klasskamraters skoluppgifter har berövats vår idé om skolan.
Någon dag ska de duktiga flickorna få sin revansch.
Liv Näslund, andre vice ordförande Liberala ungdomsförbundet